Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

6 tips om Lisfranc luxatiefracturen te herkennen in je voetonderzoek

Lisfranc luxatie-fracturen zijn relatief onbekend, en vormen slechts 0,2% van alle fracturen. Relatief weinig dus, maar omdat de uiteindelijke tarso-metatarsale artrose en voetstandafwijkingen forse beperkingen oplevert, de moeite waard om deze Lisfranc-luxatie (fracturen) snel te herkennen.

Anamnese

3 tips om de gevolgen van een lisfranc-luxatie (fracturen) te herkennen op basis van de anamnese:

  1. Typische oorzaken van Lisfranc-letsels zijn hoog- en laag-energetische ongelukken. Van een motorongeval tot het stoten van de hallux tegen een stoeprand.
  2. Patiënten vertellen na Lisfranc-luxatie dat hun voet kleiner leek, of kleiner is geworden.
  3. Een verkleuring aan de plantaire zijde van de voet na het trauma: een bloeduitstorting na een ligamentaire Lisfranc-luxatie.

Wil je meer weten over het Lisfranc-letsel, de gevolgen en hoe je patiënten daarmee zo optimaal mogelijk kan behandelen? Zowel zolen, (orthopedische) schoenen en operaties zijn waardevol ter vermindering van de klachten. Voor antwoorden op deze en veel meer praktische vragen, schrijf je je in voor de Masterclass of online trainingen.

Lisfranc luxaties

Omdat Lisfranc luxaties ze zo weinig voorkomen, is de alertheid op dit soort letsels laag. Ook is de beeldvormende radiodiagnostiek zoals de standaard röntgenfoto’s en zelfs CT’s niet altijd even betrouwbaar en worden deze letsels ‘’gemist’’.

De gevolgen kunnen langdurig en beperkend in het dagelijks leven zijn. Met relatief eenvoudige tips kan je patiënten minder pijn bezorgen. Daarom is het  de moeite waard om deze Lisfranc-luxaties snel te herkennen. Bijvoorbeeld via lichamelijk onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

3 tips om de gevolgen van Lisfranc-luxatie (fracturen) te herkennen op basis van het onderzoek:

  1. Pijnlijk Tarso-MetaTarsaal (TMT) 1-2-3-gewricht tijdens palpatie.
  2. Verergering van de pijn tijdens functie-onderzoek; alle metatarsalia ten opzichte van de cuneïforme & cuboïd bewegen ten opzichte van elkaar in mobiliseren in supinatie- en pronatiebeweging.
  3. De piano-toets-test: beweeg één metatarsale door het caput metatarsale op en neer te bewegen richting plantaire en dorsale zijde van de voet.  Fixeer alle andere voetbotten, met name de ossa cuneïforme. Check in hoeverre het pijn provoceert in de TMT-gewricht(en). De pijn die wordt opgewekt bij tips 2&3 bevindt zich in de TMT1-2-3 gewrichten.
Meer weten?

Wil je als voetzorgprofessional meer weten over Lisfranc-luxaties, de gevolgen en hoe je patiënten daarmee zo optimaal mogelijk kan behandelen? Zowel zolen, (orthopedische) schoenen en operaties zijn waardevol ter vermindering van de klachten.

Voor antwoorden op deze en veel meer praktische vragen, kom je naar de Masterclass en Online trainingen. Ook in-company mogelijk.

  • Voor o.a. podotherapeuten, orthopedisch schoenmakers, fysiotherapeuten, registerpodologen en oefentherapeuten.
  • Fijn kleinschalig, maximaal 20 deelnemers.
  • Mail voor maatwerk: info@feetforward.nl

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »