Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

5 tips om een MTP-ontsteking te herkennen

Mevrouw Kuipers is bang voor reuma. Net als haar oma die iedere stap pijn had. De pijn werd steeds heftiger, tot pijn ‘s nachts aan toe. Ook was de hele bovenzijde van de voorvoet dikker.

Nu is dat weer voorbij, maar sinds die tijd staat de teen omhoog en zit er meer eelt op de teen, net als onder de bal van de voet. Daar zit ook de meeste pijn als ze op blote voeten loopt.

Onderliggende ziekte?

Je vindt het wel een raar verhaal: zwelling aan de dorsale zijde van de voorvoet, en die teen staat inderdaad sterker omhoog. Bij onderzoek zie je duidelijk eeltvorming op het DIP- en PIP- gewricht en onder MTP2. De tweede teen is niet meer beweeglijk richting de plantaire zijde; wel nog richting dorsale zijde. Die beweging is zelfs groter dan bij de andere tenen. Het MTP2 gewricht voelt ‘’raar’’ aan de dorsale zijde. Je vraagt je serieus af in hoeverre de kop nog in de kom zit.

Als voetexpert heb je je verantwoordelijkheid om belangrijke afwijkingen te constateren. Zodat de patiënt de beste behandeling krijgt, zonder docters’ delay of vertraging. Zo wil je zelf ook geholpen worden.

Je wordt geleefd door de dagelijkse praktijk en eerlijk is eerlijk, de theorie is steeds langer geleden. Je kan je de eerste patiënt bij wie je DM op het spoor kwam nog goed herinneren: toen was dat door een slecht genezende wond, wat een neuropathisch ulcus bleek. Het voelt net als toen ‘’onpluis’’. Zou déze teenstand ook een teken zijn van een onderliggende ziekte?

MTP-ontsteking

Om je meer duidelijkheid te geven: bovenstaande is het typische verhaal van de gevolgen van een MTP-ontsteking; een steriele ontsteking van het MTP-gewricht. Bijna 70% van RA-patiënten heeft in de eerste jaren zwelling van de MTP-gewrichten (1). Het is dus van belang deze vroeg te herkennen en schade aan het gewricht zo klein mogelijk te houden.

Kenmerken van een MTP-ontsteking in de (para)medische praktijk (1,2,3):

  1. Pijnlijk MTP-gewricht aan zowel dorsale, plantaire, mediale en laterale zijde
  2. Zwelling van het MTP-gewricht aan zowel plantaire als dorsale zijde
  3. Warmte rondom het MTP-gewricht
  4. Eventueel lichte roodheid aan de dorsale zijde van de voet
  5. In de loop van de tijd progressieve standsafwijking van de teen met beperkte plantairflexie

En wist je dat er minimaal 3 verschillende termen bestaan voor een ontsteking van een gewricht (1,2,3)?

  1. Artritis
  2. Capsulitis
  3. Synovitis

Deel deze pagina met je collega’s!

Wil je meer weten, bijvoorbeeld over hoe:
  • Hoeveel 65+ers er zijn met voorvoetklachten?
  • Welke oorzaken er zijn voor voorvoetklachten?
  • Waar je op moet letten bij teenstandafwijkingen?

In de blogs van mei 2018 staat de voorvoet centraal, in juni de enkel: iedere dinsdag praktische informatie.

Interessant?

Kom dan naar de Masterclass Voorvoetklachten, of volg een korte online training.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »