Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

4 tips om een röntgenfoto te bekijken

Veel verschillen

Klopt! Er zijn minimaal 5 verschillende mogelijkheden om röntgenfoto’s te maken van voeten. En nog zeker 4 verschillende manieren om dat van enkels te doen. Op iedere foto ziet de voet of enkel er anders uit, en kan je botten en gewrichten juist wel of niet zien.

Tip 1: is het een voet- of enkelfoto?

Maak het onderscheid tussen een röntgenfoto van de voet of van de enkel. Op een foto van de enkel zijn voetstructuren niet betrouwbaar te bekijken, en vice versa.

Tip 2: check de opname-richting: AP, lat en 3/4.

Deze staat soms op de afbeelding van de röntgenfoto. Soms in het onderschrift, en in ieder geval in het radiologie-verslag. Daarbij worden er verschillende termen gebruikt. De meest gebruikte zijn:

  • AP: Antero-Posterior. Soms ook DP, distal-posterior, genoemd.
  • Lat: laterale opname. Waarop ook de mediale botstructuren zichtbaar zijn (om het makkelijk te maken)
  • ¾ of oblique: een schuine opname
Tip 3: is de voet en enkel belast of niet?

Soms vermeld, soms niet. Zelf te controleren door te kijken of de grond zichtbaar is op de röntgenfoto (mn van toepassing voor de laterale opnames van de voet en enkel).

Tip 4: Bekijk het bot in minimaal twee verschillende richtingen

Bekijk het bot in minimaal twee verschillende richtingen om een compleet beeld te krijgen. Eén beeld is géén beeld. Net als met echografie.
Meestal zijn het bij röntgenfoto’s de AP en laterale opname. Soms in een andere combinatie; dat hangt van de botstructuur af. Een voorbeeld: De metatarsalia zijn het beste zichtbaar op de AP foto en de ¾. Op de laterale foto van de voet zijn de metatarsalia niet goed te onderscheiden van elkaar door overprojectie.

Meer weten wat je wel of niet zelf op een röntgenfoto kan zien, en wat dat betekent? Volg de blog, of volg een training.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »