Reuma is een verzamelnaam voor gewrichtsaandoeningen zoals Reumatoide Artritis (RA), jicht, artrose, M Bechterew, artritis psoriatica, fibromyalgie, SLE.
4 relaties tussen reuma en voeten
- RA start bij 70% van de mensen in de MTP-gewrichten.
- Het voorkeursgewricht van jicht is het MTP1-gewricht en komt gemiddeld vaker voor bij DM-patiënten.
- Artrose komt regelmatig voor in de voet: bijvoorbeeld in het MTP1- en talonaviculaire gewricht én 10 jaar na een enkelfractuur heeft 75% van de mensen enkelartrose.
- Asymmetrische hielpijn kan een symptoom van M Bechterew zijn. Ziekte wordt gekenmerkt door ontsteking van de wervelkolom, waarbij de wervelkolom uiteindelijk verstijft.
Dus
Voetklachten kunnen het eerste teken zijn van een reumatologische gewrichtsaandoening. Voor vroege herkenning van gewrichtsontstekingen is voetenkennis dus essentieel.
Gewrichtsontstekingen herkennen
Gewrichtsschade en verstijving kan worden voorkomen door de juiste medicatie op een vroeg moment. Een beschadigd voetgewricht door bijvoorbeeld jicht of RA, geeft pijnklachten. Je zool of schoen maakt lopen een stuk fijner.
Belangrijke kennis over voeten
En zo speel je als podotherapeut, registerpodoloog en orthopedisch (schoen)technoloog een belangrijke rol in zowel herkenning als de behandeling van reumatische ziekten.
4 tips om gewrichtsontstekingen te herkennen
- Zwelling van het MTP-gewricht, vooral zichtbaar aan de dorsale zijde.
- Pijnlijk MTP-gewricht aan zowel dorsale, plantaire, mediale en laterale zijde
- Alle bewegingen van de basisphalanx ten opzichte van het MTP-gewricht zijn pijnlijk
- In de loop van de tijd progressieve standsafwijking van de teen met beperkte plantairflexie
Preventieve voetzorg
Vergoede voetzorg is vanaf 2023 verbreed voor meer aandoeningen met een kwetsbare huid en/of neuropathie en een verhoogde druk. Deze risicofactoren komen ook voor bij reumatische aandoeningen.
Uitbreiding is nieuw, de aandoeningen niet
Deze nieuwe aandoeningen geven al sinds jaar en dag voetproblemen, maar waren nooit de focus bij de eerste lijns voetzorgprofessionals. Tot nu dus.
3 tips om je voor te bereiden
- Zoek en vind meer medische info via www.richtlijnendatabase.nl, over bijvoorbeeld jicht en RA.
- Lees wat jouw toegevoegde waarde is bij jicht (artikel nummer 20).
- Kijk of luister je liever? Doe dan mee met een online training over voeten en reumatische aandoeningen op 8 maart, van 19.45-22.00 uur. Online. Ook hoor je hoe reumatoloog Gijs Snijders hardop denkt en klinisch redeneert bij casuïstiek met veel beeldmateriaal. Je bent hiermee voorbereid op het hoe en waarom van de voetproblemen- niet op de exacte uitvoering van wondzorg.
Voor bedrijven
Voor bedrijven heeft FeetForward aantrekkelijke mogelijkheden voor alle geaccrediteerde trainingen. Neem contact op via mail of bel 06-17222488.