Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

3 voettesten voor een optimaal zool- of schoenontwerp

Ontwerpen van zolen en schoenen

Voor de behandeling van voetklachten zijn de anamnese en het voetonderzoek 2 belangrijke pijlers. Ze zijn belangrijk omdat je op basis hiervan de diagnose bepaalt en een waardevolle en effectieve behandeling kan starten met zolen of schoenen.

Het ontwerp van de zolen of schoenen, wordt bepaald door de uitslagen van het voetonderzoek. Die testen zijn dus essentieel voor effectieve behandeling, waarmee je patiënt snel geholpen is. Je patiënt wordt daar blij van én jij, omdat je dan je wachtlijst verkort en je spreekuurtijd kan gebruiken voor nieuwe patiënten.

3 voettesten voor een optimaal zool- of schoenontwerp
  1. De Coleman block test
    Het nut van deze test: Om te controleren of de calcaneovarus uit enkel komt, of een gevolg is van de diepliggende eerste straal. De uitslag van deze test bepaalt of je een hoog lateraal contrefort of ezelsoor nodig hebt, of een verhoging onder de laterale voorvoet.
  2. De Cotton test
    Het nut van deze test: uitsluiting of aantonen van syndesmoseletsel, een nare enkelpijn, waarbij vooral een instabiliteitsgevoel aanwezig blijft na een fors ongeval. Te gebruiken in combinatie met andere syndesmosetesten. De uitslag van deze en de andere syndesmosetesten bepaalt of je wel of niet aan zolen of schoenen moet beginnen, of dat je je patiënt doorstuurt naar een gespecialiseerd orthopedisch chirurg. Je patiënt zal je dankbaar zijn. Als er inderdaad syndesmoseletsel is, voorkomt verwijzing een landurig en frustrerend traject voor zowel patiënt én jij als behandelaar.
  3. Dorsaal- en plantairflexie van het MTP1-gewricht
    Is de dorsaalflexie beperkt tot maximaal 15 graden en is het eindgevoel benig? In hoeverre doet passieve plantairflexie herkenbaar pijn? In dat geval is er hoogstwaarschijnlijk sprake van artrose van het MTP1 gewricht. Combineer in dat geval een schoen met een stijve zool als basis, eventueel aangevuld met een inlegzool op maat. Helpt dat niet voor meer dan 75%? Stop dan met het aanpassen van de zolen en schoenen. Het is tijd voor een andere oplossing ter vermindering van de pijnklacht.

De uitslag van deze testen bepaalt dus het ontwerp van je zool of schoen.

Hoe je dat precies doet kan je natuurlijk zelf opzoeken, maar je kan ook eens meedoen aan de trainingen waarbij deze testen worden toegelicht en de praktische consequenties voor je schoen- of zoolontwerp worden toegelicht.

Over deze 3 testen hoor je meer in de volgende trainingen:
  1. De Coleman Block test:
    HMSN, MC achtervoetklachten, MC enkelklachten, CVA, RA, knie-artrose
  2. De Cotton test:
    MC Enkelklachten
  3. Dorsaal- en plantairflexie van het MTP1-gewricht:
    MC voorvoetklachten, online training jicht, artrose, RA en M Bechterew, voeten en RA

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »