Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

3 tips om snel goede bronnen te vinden

Behandelprotocollen, afstudeerprojecten en artikelen schrijven: voor alles heb je bronnen nodig, liefst wetenschappelijk.

Je wilt je als professional immers onderscheiden en hoge kwaliteit bieden. Echter, vele ‘full-text’ artikelen zijn niet gratis beschikbaar, of het kost heel veel tijd om ze uiteindelijk te downloaden. Hoe kan je snel wetenschappelijke bronnen vinden, zonder hoge kosten?

Richtlijnen

Waarom? Ze bevatten een samenvatting van de literatuur, plús expert opinion én behandelplannen voor diverse professionals en op welk moment.

Ook al staat de podotherapeut, fysiotherapeut, orthopedisch schoenmaker of medisch pedicure er niet altijd concreet in benoemd, het geeft wel duidelijke aanknopingspunten en kansen om je patiënten nog beter te helpen, en je bedrijf te versterken.

3 tips voor het vinden van richtlijnen:
  1. Check de site van je eigen beroepsvereniging
  2. www.richtlijnendatabase.nl: voor richtlijnen van medisch specialisten
  3. https://richtlijnen.nhg.org/: voor richtlijnen van huisartsen

FeetForward gebruikt richtlijnen veelvuldig. Voor advies, artikelen en online trainingen.

Proefschriften

Hoe je die vindt? Door bijvoorbeeld te zoeken bij de beroepsvereniging van betrokken medisch specialisten. Of bij universiteiten. Zo gebruikte ik dit proefschrift van Jan Joost Wiegerink voor informatie over M. Sever bij de online training Voeten en Kinderen. En deze voor de Masterclass Enkelklachten.

Wist je dat podotherapeut Marloes Tenten-Diepenmaat op 3 juli promoveerde op dit proefschrift?

Research Gate

Een laagdrempelige manier om zonder kosten artikelen te downloaden: Research Gate. Maak een account aan, en vraag de artikelen rechtstreeks aan bij de auteur(s).

Grote kans dat je het artikel – op korte of lange termijn ontvangt. De moraal van het verhaal: start op tijd met je literatuurstudie.

Mijn artikelen staan er ook op; nu ruim 4000 keer gelezen. Neem eens een kijkje en download interessante artikelen over voeten.

Volg een training

Luister je liever dan dat je leest? Kom dan naar een training, met voeten centraal. Voor podotherapeuten, orthopedisch schoentechnologen en (medisch) pedicures.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »