Voorvoetklachten zijn de meest voorkomende voetklachten. Velen daarvan betreffen het MTP1-gewricht: Hallux (abducto) valgus, Hallux rigidus, hallux limitus, artrose MTP1-gewricht. Soms komen deze verschillende afwijkingen ook in combinatie met elkaar voor. De standsafwijkingen zijn niet persé evenredig met de hoeveelheid klachten.
De stand- of vormafwijkingen kunnen wel de reden zijn dat schaatsen (te) strak zitten.
Verminderde hoeveelheid en/of kwaliteit van het kraakbeen van het MTP1-gewricht is belangrijk te herkennen, omdat het bepalend is voor het succes van de behandeling. Maar hoe kom je erachter in welke mate er artrose aanwezig is in het MTP1-gewricht?
3 tips om artrose van het MTP1-gewricht te herkennen
- Vraag na bij de cliënt/patiënt: in hoeverre is er startpijn of -stijfheid in het grote teengewricht? Startpijn- en stijfheid kunnen tekenen zijn van artrose.
- Test het MTP1-gewricht en check de range of motion is van het MTP1-gewricht. Een normale bewegingsuitslag is 60 graden dorsaalflexie en 30 graden plantairflexie. Mogelijk is er sprake van artrose als de RoM beperkter is dan deze hoeken.
- Let tijdens het testen secuur op in hoeverre er pijn is:
– alleen in de eindstanden
– of ook tijdens het bewegingstraject van maximale plantair-naar dorsaalflexie. Dit laatste maakt de kans op aanwezige kraakbeenschade aanzienlijk groter.
Hoe meer ”afwijkingen” ten opzichte van normaal, hoe groter de kans op artrose in het MTP1- gewricht. Dit vraagt om een optimale, mechanische ontlasting van het MTP1-gewricht.
Weten hoe, en op welke manier je die mechanische ontlasting kan bieden?
Voor pedicures die cliënten goed willen voorlichten:
- Artrose van het grote teen gewricht en jicht
Voor podotherapeuten en orthopedisch (schoen)technologen, -adviseurs, maatnemers etc.
- Masterclass Voorvoetklachten: KP en KABIZ-accreditatie wordt aangevraagd