Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

3 tips en adviezen bij enkelartrose

Hans, 45 jaar vertelt verder:

>> lees hier zijn eerdere verhaal

‘’Nu, 6 jaar na mijn enkelbreuk, merk ik dat mijn enkel steeds stijver en pijnlijker wordt, met name bij langere wandelingen. Daarbij wordt hurken bijvoorbeel ook lastiger. En als ik loop, heb ik het gevoel tegen een berg op te lopen.

Alsof ik niet over het dode punt heen kom. Met bergschoenen kan ik het beste lopen, maar daar kan ik niet dagelijks in verschijnen als consultant. Wat helpt tegen mijn enkelpijn?’’

Wat is normaal of niet normaal bij enkelartrose?

Als (para)medicus ken je artrose bij ouderen. Maar bij 45-jarigen zoals Hans? Wat is normaal of niet normaal bij enkelartrose? Welke goede adviezen kan je geven?

Je wilt graag een centraal aanspreekpunt zijn voor mensen met voetklachten, ook met posttraumatische voetklachten. Zodat je de huisarts kan ontlasten en patiënten bij kan staan met raad en daad.

Mensen met enkelartrose komen bij diverse professionals in de 1e lijn. Na een enkelfractuur worden mensen bijvoorbeeld niet standaard gevolgd of begeleid. Fysiotherapeut, schoenconsulent, trainer, podotherapeut, huisarts, orthopedisch schoenmaker, orthopedisch schoentechnoloog…. Iedereen krijgt met enkelartrose te maken. Niemand bouwt echt ervaring op met beginnende enkelartrose-klachten. Een duidelijk aanspreekpunt ontbreekt.

Daarom: 3 adviezen bij enkelartrose.
  1. Ontlast de enkel door een hogere schoen. Hoe hoger, hoe minder pijn.
  2. Fietsen, roeien, spinnen, zwemmen of fitcrossing (zie foto) zijn gunstig: de enkel moet in beweging blijven, maar bij voorkeur zonder schokeffect.
  3. Gebruik nordic walking stokken bij langere wandelingen. Deze ontlasten de enkel.
Masterclass

Heb je een patiënt met enkelklachten in je praktijk? En wil je daarover advies of van bevestiging van je behandelplan? Kom dan naar de Masterclass Voetorthopedie.

Waarom de trainingen van FeetForward uniek zijn:
  • De patiënt met voetklachten centraal
  • Jij krijgt medische informatie in begrijpelijke taal
  • Jij krijgt antwoord op je vraag, en nog veel meer!
  • Evaluatie met uitvoering van verbeterpunten
Over de trainer:
  • Mirjam is een ‘lopende encyclopedie’ met kennis over voet en enkel
  • Die snapt waar jij in de praktijk tegenaan loopt en
  • Die onafhankelijk is van discipline, hulpmiddel of produkt
Waarom ik dit zeg?

Uit de evaluatie bleek namelijk:

  • 9,2/10 voor uitleg & inhoudelijke kennis
  • 100% van de deelnemers gaat de kennis toepassen
  • 7,8/10 als waardering voor de eerste Masterclass Voetorthopedie.

Dit is al een mooi cijfer. De volgende edities zijn nog beter omdat de tips uit de evaluaties zijn toegepast. Jij profiteert daar dus van, waardoor jij nog meer waar krijgt voor je geld.

Wat anderen zeggen:

‘’Mirjam heeft een brede invalshoek, veel kennis en heeft het vermogen dit te delen waardoor de patiëntenzorg over de hele linie beter wordt. Hulde!’’
Mw. K. Veenstra, orthopedisch chirurg Sint Maartenskliniek, Nijmegen.

‘’Motiverend, Mirjam is positief waardoor professionals zichzelf waardevol voelen’’.
Podotherapeut over presentatie ‘’Snijvlak tussen podotherapie en orthopedie’’, Leergang Professioneel Leiderschap, NVvP.

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »