Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

3 feiten over voetklachten bij ouderen

Mevrouw Kuipers, 72 jaar, vertelt:

‘’ik heb zoveel last van mijn voorvoet.’’ Iedere stap voelt alsof ze op botjes loopt. Of op knikkers zoals haar vriendinnen het noemen. De tenen worden steeds krommer, en er komt meer eelt op. En het begint steeds meer pijn te doen, vooral op blote voeten zoals op de badkamervloer. Ze trekt gelijk haar schoenen aan als ze uit bed stapt.

Wandelen vindt mevrouw Kuipers fijn: lekker buiten, goed voor sterke botten en  het hart. Ze is doodsbang om te vallen en dan een heup te breken zoals haar vriendin is overkomen. Die woont nu in een verpleeghuis; en het is maar de vraag of zij ooit weer terug naar haar eigen huis kan. Mevrouw Kuipers wil dus door blijven wandelen, maar maakt zich zorgen over de steeds kortere afstand en de voorvoetpijn.

Lopen is een natuurlijk medicijn. Lopen is een natuurlijke vorm van bewegen. En bewegen is gunstig voor alle chronische aandoeningen. Hoe mooi zou het zijn als mensen gezonder oud kunnen worden. Omdat jij zorgt voor minder pijn bij het lopen!

Als je ouderen spreekt over voetklachten, geven ze meestal de schuld aan hun schoenen. Vooral de dames verzuchten vaak ‘’had ik nou maar niet op van die hoge hakken gelopen’’. Je ziet de meest uiteenlopende vormen van voeten in je praktijk, maar of dat nou echt garant staat voor pijn? Of komt door de leeftijd? Of de sport? De voeten van marathonlopers zien er ook niet al te best uit. Maar daar komen ze wel ver mee. Dus of de vorm er écht toe doet, dat blijft de vraag. En tja, ouderdom komt met gebreken, en dus ook met voetklachten?

Hoe vaak komen voetklachten eigenlijk voor bij ouderen?

Heel vaak!

Ook al zijn de verschillende onderzoeken op verschillende manieren uitgevoerd: duidelijk is dat voetpijn en standsafwijkingen veel voorkomen bij ouderen.

3 feiten op een rijtje:

  1. 20% van de 65+-ers heeft voetklachten , waarvan 60% in de voorvoet
  2. 23-98% van de ouderen heeft één voetklacht, 14-53% heeft er zelfs drie. Namelijk:
    – 9-74% heeft een hallux (abducto) valgus
    – 9-69% heeft een klauw- of hamerstand van de tenen
    – 9-77% heeft eelt en/of likdoorns op de voeten, vaak als gevolg van slecht passend schoeisel
  3. 27% van 65+ers heeft vrijwel dagelijks voetpijn of ervaart stijfheid aan de voeten
Meer weten?

Wil je meer weten over ouderen, voeten en typische voetafwijkingen bij ouderen?

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »