Welke soorten enkelfracturen zijn er?

Vandaag ontving je Bart in je praktijk. Bart is 23 jaar oud en heeft 5 maanden geleden tijdens het skateboarden zijn enkel gebroken. Hij is geopereerd en heeft een periode in het gips gezeten. Hij probeert nu sinds acht weken zijn sportieve leven weer op te pakken. Helaas voor Bart wil dat niet erg vlotten.

Dus schakelt hij jouw hulp in. Bart praat moeiteloos over zijn instabiele enkelfractuur en hij wil graag van je horen of jij hem verder kunt helpen op zijn weg naar herstel. Tot je schrik moet je jezelf bekennen dat je eigenlijk niet goed weet waar Bart het over heeft. Hoezo een instabiele fractuur? Bestaan er ook stabiele fracturen dan? En waarom blijft Bart niet gewoon onder nabehandeling bij een orthopeed?

Zou het niet mooi zijn als je de vragen van Bart zonder moeite kon beantwoorden, ondanks dat je niet betrokken bent geweest bij de directe behandeling van de enkelfractuur?

Snel accurate hulp

Omdat het niet dagelijks voorkomt dat iemand je hulp inschakelt bij een revalidatietraject na een enkeltrauma, is het niet zo schokkend dat je kennis wat betreft de enkel een opfriscursus nodig heeft. De enkel is namelijk een gecompliceerd gewricht en de beschrijving van de traumatoloog of orthopeed is vaak onleesbaar door lastige terminologie. Je kunt zelf een duik nemen in studiemateriaal, maar dat vergt veel kostbare tijd. FeetForward helpt je graag bij het beantwoorden van de dringendste vragen van Bart.


Figuur 9_ Weber ##.jpg
 

Stabiele en instabiele enkelfracturen

Zoals je tijdens het gesprek met Bart opgemerkt hebt, kun je een indeling maken in een:

Stabiele enkelfractuur

Alle geïsoleerde laterale óf mediale malleolusfracturen zonder extra letsel zijn stabiele fracturen en worden in principe conservatief behandeld. Is er sprake van een fractuur van de fibula ter hoogte van de syndesmose, waarbij het ligamentum deltoïdeum gescheurd is? Dan spreekt men alsnog van een instabiele fractuur.

Instabiele enkelfractuur

Instabiele enkelfracturen zijn fracturen waar meerdere botstructuren, ligamenten en/of spiergroepen bij zijn betrokken. Deze fracturen worden bimalleolair of trimalleolair genoemd, afhankelijk van de ernst van de situatie. Instabiele enkelfracturen worden in principe altijd operatief behandeld. Er komt meestal heel wat plaat- en schroefwerk aan te pas om de enkel te stabiliseren.

Samen brengen we de nabehandeling van enkelfracturen naar een hoger niveau. Volg mijn blog voor nog meer handige informatie en praktische tips over enkeltrauma’s. Of leg je casus persoonlijk aan me voor. Ik geef mijn tijd kado voor maximaal één casus per week; dus wees er snel bij.

FeetForward-157.jpg