Training en advies voor professionals in de voet- en loopzorg

Een rigide voet? 5 testen en röntgeninfo om een tarsale coalitie te herkennen

Het verhaal van Petra (lees hier) is kenmerkend voor een tarsale coalitie.  Door de tarsale coalitie is de voet veel stijver, meer rigide dan een normale voet. Dit komt door zowel de afwijkende verbinding, als door de vorm van de botten.

Maar hoe herken je die stijvere voet, als belangrijk kenmerk van een tarsale coalitie? Hoe bepaal je hoe een normale voet beweegt, en een stijvere, rigide voet? Wat is een normale beweging, en wat is een niet-normale beweging? En dat terwijl beide voeten vrijwel identiek zijn. Ingewikkeld, hoe nu verder?

Je gunt Petra van harte minder pijn. Natuurlijk gun je niemand pijnklachten, maar Petra verdient de gunfactor helemaal omdat haar situatie zo invoelbaar is; in haar werk en als moeder zijn haar voeten essentieel. Daarbij antwoordt ze concreet en bondig je vragen met een vleugje humor; wel zo fijn.

Symptomatische tarsale coalitie

Petra heeft aan beide voeten eenzelfde stand en mobiliteit. En toch is er aan één kant een symptomatische tarsale coalitie die pijn veroorzaakt. Je ziet deze klachten niet iedere week. Je weet dat het bovenste gewricht de beperkte range of motion van het subtalaire gewricht kan compenseren. Het is lastig grip te krijgen op haar klachten en diagnose. Achteraf terugkijken is het altijd makkelijker dan van tevoren weten dat je het goede doet.

Testen

Deze week heb ik 5 testen op een rijtje gezet om een rigide voet te herkennen. En dus om normaal ten opzichte van niet-normaal te onderscheiden. Voor kinderen én volwassenen.

  1. Lopen op zowel de mediale als de laterale zijde van de voet.
  2. Test van Hübscher
  3. Vraag de patiënt over de rechter schouder te kijken, waarbij de romp en benen meedraaien.
  4. De passieve hallux test
  5. Passieve in- en eversie van alléén het subtalaire gewricht – waarbij je het bovenste spronggewricht fixeert.
Meer weten en testen oefenen?

Bekijk alle trainingen voor de actuele data.

En nu?

Je hebt het vermoeden op een tarsale coalitie. De gouden standaard voor het aantonen van een tarsale coalitie is een CT-scan.

Bij standaard röntgenfoto’s wordt een tarsale coalitie in lang niet alle gevallen zichtbaar. Terwijl die bij langdurige voetklachten juist worden gemaakt! En omdat informatie over wel of geen tarsale coalitie, essentieel is voor hoe en óf je gaat behandelen. Zeker bij kinderen wil je niet achteraf horen dat je het beter had kunnen, of zelfs moeten doen.

Het is zo waardevol om nu de juiste keuzes te maken. En meer zekerheid te hebben over de aanwezigheid van een tarsale coalitie op een röntgenfoto!

Beeldvormende diagnostiek aanvragen en beoordelen is een voorbehouden handeling. Voor aanvullend radiologisch onderzoek is een verwijzing nodig van de huisarts. Het herkennen van afwijkingen vraagt veel herhaling en herhaling, en zo vaak doe je dat nou ook weer niet. Daarbij toon je graag expertrol in voeten aan verwijzers, zoals de huisarts, zonder op de stoel van de medicus te gaan zitten. Dus je wilt wel goed voor de dag komen en zeker zijn van je zaak.

Hierbij bied ik je 2 stappen voor meer zekerheid over een tarsale coalitie op een röntgenfoto.

Controleer:

  1. Is in de aanvraag voor de röntgenfoto een tarsale coalitie benoemd? Hoe specifieker de aanvraag van een röntgenfoto, hoe vollediger de beoordeling en het verslag.
  2. In hoeveel richtingen is de röntgenfoto gemaakt? Er zijn er 3 nodig voor een grotere kans op herkenning.
    a.      AP voet
    b.      lat voet
    c.      ¾ of oblique voet
    d.      Harris-opname
    e.      Brodén-opname
Interessant?

Volg dan een Masterclass of korte online training. 

Wil je deze en nog veel meer praktische informatie over enkelklachten direct toepassen in de dagelijkse (para)medische praktijk?

Meer uit onze blog

Mirjam Tuinhout

Nieuwe expertise: valpreventie

Eind oktober ben ik gestart als Projectleider Valpreventie Eindhoven bij de GGD Brabant-Zuidoost. Het doel: een lokaal netwerk creëren met partners die werk maken van

Lees verder »